Nyheder

Er indkøb ikke bare at skaffe det, som vi skal bruge? Det kan vi godt selv finde ud af. Vi har jo eksperter på området.

Jo, ham, der har behovet, kan godt gribe mobilen og ringe til en leverandør, men er eksperterne også eksperter i at sikre alle de rigtige vilkår ved udbud og forhandlinger? Og har de tiden? Husker de at stille alle kravene, især dem, som ikke lige handler om produktet I skal bruge? Betalingsbetingelser, skjulte ekstraomkostninger, bodsbestemmelser, er der en bedre leverandør derude? Hvad med service på maskinen efterfølgende? Og den checkliste kan være meget lang…….

Her skal vi prøve at uddybe hvorfor du kan få meget mere ud af disciplinen strategisk indkøb:

Det handler dybest set om hvorvidt du sætter indkøberen ind på bagsædet og værkføreren sidder på forsædet. Gør du det, er indkøberen blot en ”skaffer”, en omkostning for virksomheden.

Hvis du forestiller dig at indkøberen kommer i førersædet, bliver sat til at drive anskaffelsen strategisk, så vil hun, efter en given cyklus og en stensikker udbudsmetode, sikre at jeres efterspurgte materiale bliver udbudt i en struktureret og fair form. Tilbud kommer ind. De vil være spidse, da der nu efterlades plads til konkurrence om at få lov til at levere til jer. Herefter analyseres indkomne tilbud, og de sidste detaljer forhandles på plads med den eller de bedste leverandører. I skøn samspil med værkføreren, behovsejeren, som sætter standarden for produktet vi forhandler om.

Du skal altså turde at lade indkøberen føre vognen, men også insistere på at såkaldte “tekniske” kravspecifikationer kommer fra behovsejeren.

Husk, at hver gang en indkøber sparer 1 kr, – uden at gå på kompromis med kvaliteten, går den krone direkte ind på jeres bundlinje. Det kan også siges sådan, at det svarer det til en sælger skal sælge for langt mere for at tjene 1 kr. til jeres bundlinje.

Skal du investere i flere medarbejdere? Så kan I overveje at gør det i strategiske indkøbere. De giver virksomhedens bedste investeringsafkast hvis de tildeles fornødent mandat.